El 12 d’Abril tindrà lloc el pròxim PARLEM DE… d’Àgora. Després d’haver conversat sobre l’Apoderament, la Renda Garantida de Ciutadania (RGC) i els Menors Estrangers Indocumentats no Acompanyats (MEINA), ara parlarem de treball social i política.

Com bé sabem, la nostra professió es troba caracteritzada històricament per un important component ideològic. En aquest sentit, tant les definicions del treball social com els mateixos codis deontològics reflecteixen aquesta orientació. Així ho veiem quan es refereixen al deure que es té des del treball social de promoure la justícia social, de denunciar les causes estructurals que fomenten la desigualtat i la pobresa, i de promoure el canvi social d’aquelles situacions que generen exclusió, entre molts d’altres aspectes.

El fet però, és que incorporar aquests ideals en el dia a dia no resulta una tasca senzilla, tenint en compte que les lògiques quotidianes en les quals ens trobem bona part dels professionals, no mantenen sempre una correspondència ajustada amb ells.

Aquestes dificultats són una font de conflicte i de malestar recurrent per a una bona part de nosaltres. De vegades, la inquietud prové davant la pròpia incapacitat d’incorporar aquesta perspectiva ideològica a la pràctica. D’altres vegades, ho fa perquè costa saber fins a quin punt l’orientació ideològica ha de quedar subordinada a l’assumpció d’un rol professional més aviat tècnic. També ho fa davant la dificultat d’equilibrar la lleialtat institucional que requereixen les organitzacions per les quals treballem, amb la lleialtat als principis del treball social i amb les persones què atenem.

En definitiva, aquests i molts altres aspectes els discutirem ben aviat en el 4t PARLEM DE… Us hi esperem!