#innovaciósocial #lleida19

Sense cap dubte, any rere any aquesta jornada m’inspira coses noves.Cada càpsula, cercada amb rigurositat i carinyo per les meves companyes  del Pla local d’inclusió (Anna Garsaball, Aida Cereijo i Montse Pubill), representa el testimoni de professionals de diferents àmbits que lluiten per crear idees, posar en joc noves pràctiques i guanyar terreny a la zona de confort en la que sovint ens insta.lem.

Felicitar també a la conductora de l’acte, Mariví Chacon, dona bò escoltar cracks de la comunicació presentant i interpel.lant!

Faré una crònica pels que no vàreu poder assistir, perquè crec que l’ocasió s’ho mereix! i per que pogueu veure la seva replicabilitat des del treball social, obrim ments i tanquem la porta a la rutina, descobrim com innovar, de vegades, es tornar a l’essència de la vida: els valors, les persones, la igualtat, l’apoderament i les fortaleses de cadascun/a.

1r bloc. Arquitectura, urbanisme, disseny i cohesió social.

Vàrem gaudir de companyes i companys arquitectes que, amb els seus projectes, milloren la qualitat de vida de les persones. Roger Paez, cap de recerca de “Desing for City Making” d’Elisava ens endinsà en el projecte “civic placemaking: disseny,espai públic i cohesió social”. Accions que milloren la cohesió social i la interculturalitat fomentant la regeneració urbana. Així, apareix la cartografia operativa i les dinàmiques de coparticipació, en un format d’aquitectura efimera, poc costosa i amb gran impacte social.

En mitjons a la plaça!? 🙂

Raül Avilla, d’arquitectes de capçalera, em captivà amb una proposta en la què s’acosta la figura de l’arquitecte als habitants, treballant sobre les necessitats diàries, i generant sinèrgies entre la universitat, col.lectius socials i l’administració. Aquella arquitectura per, i amb els habitants de la ciutat. Molt xulo!

I per acabar el bloc, Julia Goula  d’arquitectura feminista, ens aporta la reflexió sobre l’ús del primer espai públic de la nostra vida, els patis d’escola. Tradicionalment al servei dels nens i de la pilota, aposten per una nova lògica d’ús dels patis escolars, mitjanant processos participatius a les escoles, que aporta un canvi de mirada sobre els mateixos i l’equitat en els seus usos.  Diu la Júlia: “Els usos desiguals dels nens al centre i les nenes a la perifèria reforça la desigualtat des de petits!”. Felicitats a aquesta mirada de gènere preventiva i proactiva!

34

901

Bloc 2. Prevenció, mirada crítica, gestió dels conflictes entre iguals

En aquest segon bloc vaig trobar les tres propostes genials. La companya Marta Escolà presentant el projecte “Posa’t en ON” de la nostra regidoria de Polítiques per als drets de les persones. Cerca la promoció dels bons usos de les pantalles en els joves, -sempre didàctiques aquestes noies, sempre ON.- Mireu els vídeos que son bestials! podeu trobar-los aqui ,a quin més curiós: postureig, privacitat, intimitat… identitat digital…. wow temazos!

En segon lloc Alfredo Cohen, d’aquells professionals que parlen “bonic” i no deixes d’escoltar perquè et captiva. Ciutat Esperança, un projecte de El Parlante que es qüestiona com veiem el nostre barri i com el volem mostrar. Ciutat esperança és un projecte d’educomunicació i sensibilització basat en els mitjans de comunicació, que promou la mirada crítica , l’expressió i el debat i potencia les coses bones que passen a Ciutat meridiana. Construeixen un nou relat i discurs, construeixen col.lectivitat, generen espais de llibertat. Felicitats també, p’alante!

Per acabar aquest bloc, l’Agnés Ros, del grup GROP -GRUP DE RECERCA EN ORIENTACIÓ PSICOPEDAGÒGICA- (GROP)de Lleida UDL, ens explicà la importància de gestionar els conflictes entre iguals i la prevenció de l’assetjament escolar. Aprendre a gestionar les emocions des de ben petits i petites sense cap dubte ens aporta habilitats socioemocioanals per prevenir i millorar el benestar de tothom. Molt gran també, Agnés!

93

 

 

 I un OFF TIME GENIAL!!! CASA OBERTA,PROJECTE ESCOLES COMPASSIVES, ESCOLES QUE CUIDEN -consti en acta que aquest projecte segur que donarà molt que parlar!-

D2lNg-CXcAEdHsZ

Bloc 3. Innovació en la intervenció social des dels serveis bàsics d’atenció social, l’atenció amb víctimes de trata d’essers humans i l’apoderament de la dona.

En aquest tercer bloc vam poder explicar els resultats del taller d’innovació social -gràcies!!!!- realitzat la tarda anterior, amb Ramon Julià i amb la col.laboració del company recent incorporat, Xavie4r Miranda, al nostre equip de recerca, tots tres membres d’Agorats. El projecte  cerca desde la investigació acció participativa, el canvi en l’abordatge de la cronicitat en els SBAS. Així, parlar de DESAPRENDRE allò que sabíem però se’ns havia oblidat, és a dir, tornar al vincle, posant la persona al centre, aprendre de la paraula “RECONOCER” -que es llegeix igual del dret que del revés, per això es tant important- ens ajuda a comprendre la importància de posar-nos en valor com a professionals -des de la intervenció no assistencialista sinó la que genera espais per que les persones s’apoderin-, però també REconèixer els errors de la nostra pràctica, que afavoreixen la dependència de les famílies, i tornar a conèixer a les famílies des d’un altre prisma, posant-les també en valor. Igualment, posem en valor la necessitat de PENSAR, PARAR, RE-PENSAR RE-PARAR+++

30 professionals del treball i educació social motivats per fer un canvi de mirada, que té el tret de sortida en les autoavaluacions i els col.loquis familiars, i camina cap a intervencions centrades en l’apoderament, la persona  al centre, el vincle, la relació, la intervenció grupal i la perspectiva comunitària. Molt orgulloses estem d’aquest projecte! ole! – no fem postureig, ens creiem el risc i la innovació :)-

8588

La Neus Prats de la Fundación Cruz Blanca, ens va trasmetre l’apassionant món de l’acompanyament a dones principalment, víctimes de tracta amb diferents finalitats, sobretot sexual. Com treballen en la detecció, i com creen relat a partir de la intervenció, La pell de gallina, companyes, quina feina més apassionant!! La idea de treballar com estava la dona, mitjançant dibuixos del cos, abans de la tracta, durant el viatge, i aqui i ara, permet una intervenció acurada i profunda sobre el benestar de les dones i la possibilitat de detallar bé quin ha estat el procés de cara a les investigacions dels cossos de seguretat. Apassionant.

I per acabar, el testimoni de Ana Bella, una dona supervivent de violència de gènere, creadora de la Fundación Ana Bella, Red de mujeres supervivientes i emprendedoras sociales de Ashoka (Sevilla). Sense cap dubte, és una dona valenta, que inspira força i confiança, que lluita contra la revictimització de les dones víctimes de violència masclista,posant en valor la seva fortalesa i capacitat de treball; així, tenen un potent projecte sociolaboral amb empreses com Danone, Chanel o Bimbo, on les dones poden aportar el seu gran valor i lideratge. Felicitats Ana Bella, pel valor que tens i per allò que ens transmets també a les professionals: una dona víctima ho és en un moment de la seva vida, no sempre ha de portar l’etiqueta de víctima penjada a l’esquena. “Si vencí al maltrato, #SOYCAPAZ #soycapazdeescribirunlibro, #soycapazdesubirauunescenario #soycapazdetodo…. veieu un fragment de la seva web:

PROGRAMA AMIGA

A través de la empatía, el amor y la sororidad de nuestra red de mujeres supervivientes, fortalecemos la red social de apoyo de las mujeres maltratadas, generamos confianza para que rompan el silencio, las acompañamos hasta los recursos públicos y finalmente las apoyamos en su proceso de empoderamiento personal para que superen la violencia en positivo, no como víctimas sino como supervivientes.

 

I per acabar, felicitar un any més a l’Ajuntament de Lleida, Regidoria de polítiques per als drets de les persones, a la Càtedra d’innovació de la UDL, i a la Fundació la Caixa per fer-la possible any rere any

Acabem la crònica amb una cançó de Doctor Prats – Caminem Lluny (Videoclip oficial) que segur, segur que ens empenyerà a sortir de la zona de confort, perquè junts podem arribar molt lluny, i junts, serem més forts!