La nostra amiga d’Àgora Carme Molet, professora al doble grau d’educació primària i grau de ciències de l’activitat física i de l’esport i al doble grau d’educació infantil i grau en educació primària de la Universitat de Lleida ens convida a reflexionar sobre el concepte del racisme i com s’està treballant en la formació del futur professorat a la Facultat d’educació, psicologia i treball social de la Universitat de Lleida. Ho fa a partir d’un projecte que s’ha de considerar innovador i que trenca amb la visió clàssica d’abordatge un concepte tant arrelat a la nostra societat.
Si visiteu aquest curs la nostra Facultat, us trobareu una instal·lació d’imatges a les plantes de les escales, amb tres cartells que estructuren els continguts: BLANC – NEGRE – TEXT. En l’apartat del TEXT, veureu unes notícies de premsa dels últims darrers mesos, referides als diferents racismes que operen en l’actualitat: racismes estructurals, racismes d’estat, racismes socials, microracismes…, malauradament, tots ells es pateixen en primera persona. A més a més, podreu trobar tot un seguit d’imatges destinades a trencar la dicotomia racista del blanc i del negre, tan present en la nostra cultura occidental. Imatges de tota mena, que han estat meticulosament triades per esperonar el pensament, tot i que també el poden confondre, com en la vida mateixa… La instal·lació forma part del projecte “Racismes i educació” que s’està impartint actualment en els graus d’Educació de la FEPTS (UdL).
Aquest és un esglaó més d’una tasca de formació del professorat que, iniciada el curs 2015-2016, es porta a terme des d’espaiperformatiu[1]. Projectes que contemplen l’exclusió i la marginació, i ho fan mitjançant la utilització d’imatges. Projectes que ens inviten a reflexionar i a dialogar al voltant de les diferències (corporals, de gènere, d’orientació sexual, econòmiques i d’estatus social, ètniques, religioses, culturals…) i, del seu paper com a eina d’exclusió social. Així mateix, s’aborda el seu potencial educatiu per tal de ser emprades de manera positiva en la formació del professorat, a les escoles i centres educatius.
Coincidint amb la línia dels Estudis decolonials, dels Feminismes i d’altres perspectives del pensament contemporani, aquests projectes desenvolupen posicions crítiques al corrent multicultural predominant en l’educació, i palesen el paper d’unes estructures neoliberals i d’unes relacions de poder obertament sexistes, classistes, xenòfobes i racistes. En aquest sentit un dels seus objectius és discriminar entre una educació multicultural, intercultural i una educació antiracista. Es fa per mitjà de lectures que amplien els nostres marcs de pensament, debats al voltant d’imatges i notícies d’actualitat i, també, amb les eines que les arts visuals posen al nostre abast: l’anàlisi d’imatges i la creació de representacions alternatives al racisme (contraimatges i imatges positives de les persones racialitzades).
Veiem alguns exemples de creacions gràfiques, i el que les seves autores i autors expliquen:
Aquestes creacions, realitzades per l’alumnat, incentiven els nostres aprenentatges, així mateix, es mostren a les xarxes socials per tal d’ampliar el radi d’acció d’unes imatges i d’un pensament antiracista. Estan adreçades a la transformació social amb la intenció d’actuar sobre un imaginari i un simbòlic cultural que, alhora, és constructor de subjectivitat.
Sabem que parar el temps, de cara a facilitar el pensament reflexiu a les aules, no sempre és fàcil, nosaltres invitem l’alumnat a fer-ho per mitjà de la creació artística. Les noves idees, allunyades d’un llenguatge multicultural “happy”, necessiten noves formes per a ser representades, és per això que esperonem la imaginació i la creativitat, com una contribució educativa a la denúncia social i a la construcció de nous imaginaris. Perquè repensar els imaginaris culturals i les visualitats i crear-ne de noves, és consubstancial a tota educació inclusiva.
[1] Espaiperformatiu és una plataforma digital d’educació i visualitats, on es pot trobar informació sobre cultura visual i recursos educatius al respecte. També desenvolupa una activitat constant a través de les xarxes socials: Instagram, Facebook i Twitter. http://www.espaiperformatiu.udl.cat/
Comentaris