El passat 19 de març va ser el Dia mundial del treball social. Per aquest motiu el dia 21 de març ,la Facultat d’Educació, psicologia i treball social de la Universitat de Lleida, el Col.legi professional de treball social i Àgora de Treball Social de Lleida, van organitzar diferents activitats per la celebració d’aquest dia, així com per a reivindicar la tasca que diàriament realitzem les i els treballadors socials, i reivindicar la justícia social i els drets de totes les persones.
La jornada va començar al matí a la Universitat de Lleida on es van realitzar novament les “Converses des del Treball Social” i aquest any, en concret el lema era: “Noves veus, nous horitzons: Treball Social en evolució”. En aquesta edició el contingut feia referència potencialment a la identitat i rol professional, als reptes, les estructures i realitats socials així com la projecció del treball social.
La Dra. Maribel Martin va realitzar la ponència “Por un Trabajo social resistente, diverso y cotidiano”, on va fer referència als diferents perfils professionals, així com a la feminització de la professió i la precarització deguda a les noves realitats i estratificacions socials, com al fet de ser una professió de cures, i amb nom de dona. Es va fer referència als diferents perfils on s’identifiquen les i els professionals actualment a Espanya, actituds o debats en la professió: neoliberal/meritocràtic, precaritzat, desposseït/vençut/da, conformista i crític. En definitiva, un dels lemes que ens va deixar d’aquesta ponència per tenir present en el nostre dia a dia professional:
“Resistencia discreta y acontecimiento: no perderse a una misma”.
Posteriorment es va realitzar un debat amb joves treballadores socials que intervenen en diferents àmbits, de la ma de la companya Isabel Escuder. Així, Youssra Lakhal, Ariadna Gomà, Jihane El Mokhtari i Roger Pascual ens van mostrar la seva capacitat de reflexió en els àmbits de persones en situació de sense llar, salut mental, migracions i refugi, entre altres, i van abordar diferents temes com; l’inici de la trajectòria professional, el reconeixement professional i la interdisciplinarietat en els equips. També respecte el context social actual, objecte del treball social, fent referència a les noves realitats socials/estructurals i reptes, obstacles i oportunitats en els que es troben en el desenvolupament del seu rol professional en la praxis diària. Es van destacar aspectes transversals, a tenir en compte en l’atenció social com són: la interseccionalitat amb els diferents eixos estructurals de discriminació; incidint en el racisme i/o estigmatització en els que es troben les persones en l’accés a serveis i per la cobertura de necessitats, la necessitat d’integració de la perspectiva de gènere, entre altres.
Les diferents ponents van concloure la jornada del mati coincidint amb la necessitat de generar xarxa i organitzar-nos com a professionals, amb objectiu de revertir les situacions de desigualtat en les estructures socials i la millora en el reconeixement de la professió.
Després de la jornada del mati, com cada any organitza Àgora de Treball Social, es va seguir amb la trobada al bar “La Impronta” amb el “Cafè i Conversa” on les ponents que havien participat en el debat durant el mati van poder conversar de manera distesa, aprofundint i reflexionant en un espai obert amb treballadores socials i estudiants interpel·lades pel treball social i aspectes de la quotidianitat de l’acció social.
Posteriorment i per concloure la jornada de celebració del dia mundial, es va prosseguir amb l’entrega de “Premis Monss 2024”, que aquest any van reconèixer la tasca aportada al treball social, així com la justícia social i el foment dels drets humans per a Dolors Cami (Treballadora Social i Cap del servei d’Atenció a la Infància i Adolescència de Lleida), Salva Gallego (Treballador Social i Responsable del Grup d’Atenció a la Víctima dels Mossos d’Esquadra), Cooperativa Obrint Portes (cooperativa sense ànim de lucre que té com a finalitat la millora de l’accés a l’habitatge per aquelles persones que no tenen garantit aquest dret). Finalment es va fer entrega d’un premi especial a Isabel Escuder que a banda se ser membre fundadora d’àgora és treballadora social amb una rellevant trajectòria en l’àmbit de la salut mental.
Finalment, i per a tancar aquest dia de reflexió, reivindicació i reconeixement de la professió que ens identifica, i compartir visions per acompanyar a les persones i grups amb qui treballem, es va tancar la jornada amb musica i compartint uns bons moments de ball i xarxa.
Moltes gràcies a totes les persones que vau assistir als diferents actes presencialment o per les xarxes, esperem trobar-nos de nou el proper any!
Comentaris