La nostra companya Herminia Vicente amb la seva creativitat i gran imaginació, ens convida a reflexionar sobre la nostra professió en aquest inici d’aquest nou curs que ara just comencem.
Matryoshkes i Treball social
Ha començat setembre i com cada any els anuncis de la “tele” ens bombardegen sense pietat amb un gran assortit d’articles col·leccionables, que van des de l’autèntic cotxe en miniatura de la cèlebre nissaga “regreso al futuro”, amb condensador de fluzo inclòs, fins a titelles de comtes, manualitats diverses, i altres andròmines.
L’excés d’oci és perillós de mena, perquè és el moment en que les idees aprofiten per passejar-se, sense cap criteri, per l’espai buit que deixa el no haver de pensar en res; i va ser en aquest moment de vulnerabilitat extrema quan se’m va acudir rumiar quina mena d’article col·leccionable es podria adreçar al nostre col·lectiu. I sense saber com ni per què, sorgeix una imatge que de manera repetitiva i reiterativa, i sense el meu permís, prenia possessió de l’espai lliure del meu disc dur. I quin era aquest pensament que pertorbava la meva pau us preguntareu? Doncs ni més ni menys que les “Matryoshkes”, aquelles nines russes, buides per dintre i que s’obren per amagar en el seu interior una altra normalment igual però més petita, que també amaga una altra i una altra fins arribar a la última, aquesta ja sense poder obrir-se.
El primer de tot, com sempre faig, és xafardejar en el meu rebost particular, el meravellós món d’Internet per veure què trobo que em pugui servir per defensar la meva dissertació i així és com he descobert que la Matryoshka simbolitza la maternitat, la fertilitat i la unitat familiar; però també és símbol d’alegria, prosperitat i saviesa perquè a l’obrir-se es revela el que cadascú portem dintre, es posa en valor l’interior de les persones.
Són moments complicats per la nostra professió i de vegades ens empaita un cert desànim i pessimisme. Es parla molt de com la burocràcia està guanyant terreny i que el treball social es troba perdut, més pendent en la gestió i tramitació de recursos, i cada cop més lluny del que és el veritable objecte, la veritable essència, el sentit de la nostra professió.
Més preocupats de cercar la solució i l’ajuda en uns recursos que de vegades poc tenen a veure amb la nostra competència i oblidant-nos de les nostres pròpies capacitats i potencialitats.
El moment que vivim actualment presenta un munt de reptes i per tant d’oportunitats, i dic jo: no l’enfrontaríem millor si sabéssim que dins nostre es troben amagades unes armes poderoses que estan demanant sortir del seu amagatall i agafar el protagonisme que es mereixen?
Els i les treballadors socials, som com les Matryoshkes russes; portem dins nostre totes les eines necessàries per desenvolupar la nostra tasca; solament cal aturar-se per fer una mirada cap endins i trobarem un exèrcit de mini-nosaltres disposats a sortir del seu cau. Necessitem creure en nosaltres mateixos, i adonar-nos de com és d’important tot el nostre bagatge i la nostra experiència.
Podem començar posant en valor els nostres sentits, per això cal estimular-los i posar-los en un lloc privilegiat; ells ens guiaran i seran la nostra brúixola.
Hem de polir i actualitzar la nostra artilleria pesada, la nostra capacitat d’observar, de ser empàtics, de crear vincles.
També hem de poder traure a passejar les nostres habilitats per gestionar, coordinar, programar, mobilitzar….
Aquestes i moltes altres competències són les nostres Matrioshkes, el nostre exèrcit, i si el mantenim en forma, la nostra actuació, serà molt més completa, molt més efectiva, ja que posarem a disposició de la societat tot el ventall de possibilitats i de sortides que el treball social pot oferir.
De la mateixa manera que cada professional tenim unes capacitats determinades i la nostra feina requereix desenvolupar unes per sobre d’altres, les matrioshkes tenen diferents mides, tot per poder arribar més i millor fins on la nostra acció ens porti.
Es setembre, època de col·leccionar, i que millor que encetar la nostra pròpia reunint i aplegant matrihoshkes; actualitzem les que tenim, elaborem una guia que es pugui consultar, investiguem per cercar-ne de noves i per què no, provem a fer intercanvis. Mai se sap….
Herminia Vicente. Setembre 2017
Un altre cop més!!!!
Ho has aconseguit Herminia Vicente….no deixes de sorprendre’m dia rere dia.
Ets un fenòmen estrany….no vull de cap manera que estiguis en perill d’extinció. Què fariem sense les teves genialitats???
Gràcies pels teus comentaris. Tot un plaer poder arribar a la gent i un luxe que t’ho reconeguin.
Genial!!!! Gràcies per treure a passejar una de les teves grans habilitats. No deixis mai d’escriure Herminia. Ara més que mai necessitem persones que ens ajudin a reflexionar i a desvetllar les oportunitats que de vegades s’amaguen, però que tots i totes tenim al nostre abast.
Herminia, ets una crac, m’encanta la teva manera de descriure aspectes que semblen molt complicats, i com els desgranes a quelcom facil . El símil de les matryoshques es molt il·lustratiu aixi com el fet de cercar en cada raco els valors que cadascun tenim i oferir-los en la nostra intervenció. Relates molt be i de manera planera el SI de la nostra professió i les millors eines de que disposem que son el recull d’Habilitats i Capacitats. De vegades davant de les dificultats podem perdre aquest esperit de il·lusionar-nos, i tu ens encoratges a cercar i tornar a seguir amb espenta endavant. Gracies per mostrar la bona “relat-adora” que ets, segueix regalant-nos les teves reflexions. Em falta l’emoticono del peto muak.