La companya Laura Haro realitza en aquesta entrada al blog una bona reflexió al voltant de l’ètica i els nous moviments socials.
En els darrers anys estem assistint a un esclat de nous moviments socials que han protagonitzat i protagonitzen mobilitzacions freqüents: Moviment 15-M, la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca, Jubilats Indignats, Aliança contra la pobresa energètica, etc. S’alcen diferents veus que volen ser escoltades i no menystingudes, que lluiten davant la vulneració dels drets humans i per la transformació social de les injustícies.
Paral·lelament l’ètica aplicada està en expansió i es deu fonamentalment a quatre factors: la secularització del pensament, el progrés tecnocientífic i econòmic, l’eclosió de l’alteraritat i el reconeixement i el biopoder i el postfordisme.
Les professions vinculades als serveis socials i psicoeducatius són d’alt risc ètic en la mesura que intervenim en la vida de les persones, intervenció que s’orienta a aconseguir uns valors i un bé desitjable per a les persones, els grups o les comunitats.
“Les persones que treballen en l’àmbit social pertanyen a un grup de professionals que parla a les persones…”(Canimas, 2011. pàg. 36), i on per tant, l’aspecte relacional del seu treball és molt important, però també hem de tenir present que la intervenció es fa sota el paraigües d’un marc normatiu, d’uns pressupostos, d’una entitat i/o institució, etc.
Em sembla que cada cop més en un context socioeconòmic complex, amb l’eclosió de veus de la que parlàvem i el protagonisme creixent de la societat civil i l’aprofundiment i extensió dels drets humans; els professionals de l’àmbit social ens sentim més qüestionats, interpel·lats i fiscalitzats i en algunes ocasions sembla que hagis d’acabar donant explicacions de les teves actuacions a tothom.
Penso que als professionals de l’àmbit social, principalment els que treballen a l’administració pública i estan a la trinxera donant suport a les persones i/o famílies, se’ls hi planteja el repte de pensar, reflexionar i debatre primer a nivell intern, quin hauria de ser l’encaix amb aquests nous moviments socials que estan en auge, per després establir un procés de diàleg amb aquests, que ens permeti conviure en l’espai i buscar aliances per lluitar contra situacions d’exclusió social, de desigualtat, d’injustícia social i per promoure el canvi social.
El fet que les professions socials siguin pròpies del model d’organització de la complexitat social que Foucault va caracteritzar com a biopoder (Canimas, 2011, pàg. 36), i que aquest es concreti en la biopolítica de la que formem part els professionals de l’acció socioeducativa, ens converteix ens garants de l’estratègia política. Penso que això fa que en algunes ocasions aquests nous moviments socials i grups de pressió, caracteritzats per la confrontació amb el poder, ens assenyalin, principalment als qui treballen a l’administració pública, com als culpables o còmplices de determinades situacions. Ens oblidem així que el poder d’aquestes professions no es manifesta oprimint, sinó “fonamentalment creant saber, discursos, conductes, moralitat, necessitats, ordre.” Són professions que, entre altres coses, també promouen el canvi social igual que els col·lectius d’organitzacions o moviments socials.
Per tant, si perseguim el mateix, l’actuació d’aquests moviments socials no ha de passar per venir a jutjar i fiscalitzar la nostra feina, ni posar en contra nostra les persones i/o famílies a les quals estem donant suport professional, i subratllo professional perquè la intervenció que fem es fa seguint un procediment i amb uns criteris professionals, i a vegades aquesta intervenció ha de passar per situacions complicades com proposar una mesura de desemparament d’un menor, iniciar un procés de modificació de la capacitat d’obrar, etc.
Recollint les paraules de la degana del Col·legi Oficial de Treball Social de Catalunya, la Núria Carrera, “el fet que la treballadora gestioni les retallades o bé les solucions a mitges, fa que la ciutadania les confongui. S’interpreta que qui té la responsabilitat d’aquesta pèrdua de drets és el professional que els atén”.
Com diu Alejandro Rodriguez, treballador social i escriptor, “què pensaríem d’una persona que, armada amb uns alicates, es dediqués a extreure queixals solsament emparada pel desig d’alleugerir el dolor aliè?” (Rodriguez, 2015, pàg. 152).
Doncs sí, alguns cops ens trobem amb la interrupció o intromissió de persones no formades, que formen part de moviments socials o d’altres sectors, i que amb tota la “bona voluntat” del món, “intervenen” i “actuen” al marge dels criteris dels equips professionals, posant-nos en contra les persones i jutjant la nostra feina. Els darrers mesos ens estem trobant amb situacions desagradables que vulneren la dignitat dels professionals com a persones, patint “escraches” als serveis socials per part de determinats moviments socials, pressions i intimidació, que no fan més que situar-nos a la corda fluixa una i altra vegada.
Per a Joan-Carles Mèlich, “no hi ha ètica perquè sapiguem com resoldre una situació, sinó tot el contrari, perquè no sabem com resoldre-la, perquè sempre hi ha la possibilitat de respondre d’una altra manera, més adequadament” (Canimas, 2011, pàg. 54).
Per això penso que se’ns planteja el repte de reflexionar al voltant de la relació entre les professions vinculades als serveis socials i psicoeducatius i els moviments socials. I ens hem de sumar a aquests a l’hora d’incrementar la visibilitat de totes aquelles coses que no van bé.
Material consultat:
· Canimas, J. (2011). Ètica aplicada a l’educació social. Barcelona: FUOC.
· Rodriguez, A. (2015). De gallegos, tucanes y trabajadores sociales. Madrid: Gerust Creaciones, S.L.
· Carta Oberta a la PAH. Núria Carrera, Degana del Col·legi Oficial de Treball Social de Catalunya.
Me ha parecido interesante el artículo. Difiero en muchos aspectos y puedo estar de acuerdo en otros. El hecho de que haya una división tan visible entre la trabajadora social y los nuevos actores que trabajan con y para la sociedad (Movimientos Sociales) es evidente. Que las profesionales se sienten confrontados y cuestionadas en su trabajo,es evidente. Pero a caso no es eso uno de los contras de la profesión? y no se debería intentar que esas versiones cuestionadas, cambien las perspectivas familiares? es decir, en ningún momento del artículo se ha hecho una autocritica del gremio. Más bien, se ha justificado las sensaciones/sentimientos que tienen las profesionales cuando reciben un escarcha. Por qué existen los escraches? a quién se les hace? Claro, estamos acostumbradas a ver en la tele a personajes famosos como los políticos recibiendo Escraches y verdad que todas pensáis que es bueno? Que en la carrera te enseñan a diferenciar a los grupos de presión/lobbys populares o empresariales? Volviendo al tema, claro que los escraches se hacen a quienes creemos la sociedad que tienen la culpa. Pero en el momento en que entras en el circito del sistema social, también te expones -los profesionales del gremio- a recibir las duras críticas de estos trabajadores y trabajadoras sociales que no cobran un puro duro (con perdón de la expresión) porque son movimientos sociales. Es penoso o lame table, que cuando se genera un movimiento social; cuando se hacen proyectos comunitarios por el mero hecho de intentar buscar una salida a la puta mierda de vida que nos ha tocado vivir -con perdón de la expresión de nuevo- y hacer posibles alternativas; los servicios sociales derivan a estas familias a dichos movimienos. Claro que el sistema está jodido con los recortes, con el retroceso en materia de DD.HH y un largo etcétera. Pero no me conformo con el conformismo de los servicios sociales. No tenéis ni pura idea -con perdón de la expresión otra vez- que en vuestras manos teneis el “poder” para revertir la situación. Que si las profesionales se plantan al sistema éste antisocial, generando un vacío en la caridad institucional, se conseguirá una mayor movilización y con ello cambio en las políticas destructoras. Que hay veces de la poca capacidad de análisis de la situación por parte de vuestro gremio. Que los servicios sociales hoy por hoy, en muchos municipios de Cataluña; en muchos lugares de Lleida; en incontables pueblos España, son los berdugos del neocaciquismo social. Si compañeras, ese gran oficio ha derivado a ser mero continuismo de una práctica que la sociedad quiso descartar y no es nada más que el sistema de caciqués. Los viejos alcaldes y alcaldesas hicieron muy bien su trabajo.
El que hace este comentario, no es más que un simple activista social sin estudios superiores, que de tanto en tanto hace algún que otro escrache a las asistentas cuando estas se ponen “tontas”. Casualiados que después de hacer el escrache, hay una solución a ese problema.
Tenemos un problema gente!