El nostre company Ruben Gavilà , membre de l’Àgora, ens convida a reflexionar sobre un tema que com a professionals del treball social cal que incorporem a la nostra tasca quotidiana.

 

L’LGTBIfòbia és la discriminació que pateixen les persones LGTBI (lesbianes, gais, transexuals, bisexuals i intersexuals) per raó de la seva orientació sexual i/o identitat de gènere.

Els drets de les persones LGTBI són drets humans i estan protegits per la Declaració Universal dels Drets Humans, pels arts. 10.1, 14 i 18.1 de la Constitució Espanyola, per l’art. 15 de l’Estatut d’Autonomia de Catalunya i per la Llei 11/2014. Ambdues normes promouen l’eradicació de les fòbies per orientació sexual, expressió i identitat de gènere (EAC art 40.7 i 40.8).

 

Es consideren discriminacions per l’LGTBIfòbia les agressions (verbals, físiques, assetjaments i vexacions), les expressions d’exaltació i incitació a l’odi contra persones LGTBI i la culpabilització cap a les víctimes, tant si es produeixen en l’àmbit familiar, educatiu, a internet i xarxes socials, en institucions i entitats, en l’àmbit laboral o religiós o als mitjans de comunicació. L’assetjament escolar o bullying és una de les manifestacions més greus pel patiment que suposa a la víctima i les seves conseqüències psicològiques. La vulneració del dret d’admissió i dels drets en l’àmbit de la salut són també diferents mostres d’LGTBIfòbia.

 

Les diferents manifestacions de l’LGTBIfòbia es consideren delictes segons l’art. 510 del codi penal amb penes de presó d’1 a 3 anys i multes de 6 a 12 mesos. A més, aquest tipus de discriminació és una agreujant (art. 22.4).

 

Si estàs patint algun tipus de discriminació o per LGTBIfòbia, no dubtis a denunciar-ho. Si coneixes algú que estigui en aquesta situació, no et quedis amb els braços creuats: ajuda’l/-la. Pots fer-ho amb una denúncia als mossos d’esquadra i paral·lelament a través de la nostra web http://colorsdeponent.cat/serveis/denuncia-en-linia/. Donem suport psicosocial a les víctimes, treballem en els seus entorns immediats i traslladem les denúncies que rebem al Servei integral de la Generalitat i a l’Observatori Contra l’Homofòbia de Catalunya.

Combatre la LGTBIfòbia és una responsabilitat social, no només de les persones del propi col·lectiu. Construïm entre tots i totes una societat plena de colors.

 

Associació Colors de Ponent

http://colorsdeponent.cat

colorsdeponent@colorsdeponent.cat

Centre cívic de la Mariola

Horari d’atenció psicosocial: dilluns, 19-21 h