La nostra companya d’ÀGORA Montse Bertrán ens convida a fer una reflexió al voltant del programa que TV3 ens va oferir el dimarts dia 22 de maig.

Es poden arribar a imaginar que, un dia, els prenguessin els fills?” Amb aquesta frase lapidària d’inici, TV3 va emetre el primer capítol d’una minisèrie que pretén investigar com s’estan duent a terme les retirades de menors dels seus progenitors o tutors.

Aquest primer programa es va basar a evidenciar les errades del sistema que, al final, acaben provocant molt patiment als infants i famílies. Òbviament, es cometen errades i no ho volem pas negar, ans al contrari, hem d’assumir la part de responsabilitat que ens pertoqui, no pas per repartir culpes, sinó amb la voluntat de construir un sistema millor entre tots. Quan es tracta de menors que poden viure situacions de maltractaments o d’abandó és un tema molt sensible, s’han de tenir en compte molts factors i ser molt curosos en l’enfocament que li donem, no es pot generalitzar i culpabilitzar a tot un sistema de protecció social del menor.
Ens sembla inaudit que, durant tot el capítol, es dóna una imatge dels professionals que intervenen, en aquest procés de protecció al menor, com a part del problema i no com a part de la solució. Considerem d’una enorme irresponsabilitat donar la imatge que els professionals som una mena d’éssers insensibles que de manera irresponsable i sense cap mena de criteri destruïm sistemes familiars, “arrencant” als infants dels braços dels seus pares.
Els treballadors i treballadores socials assumim que, encara ara, hi ha un gran desconeixement de quina és la nostra tasca en la societat i, per això, és preocupant que un mitjà de comunicació pugui donar una imatge nostra tan cruel, injusta i que s’allunya totalment de la realitat. Se’ns mostra amb una manca de professionalitat, de rigor en la nostra tasca i de poca sensibilitat flagrants. Volem deixar molt clar que nosaltres també som part d’aquest sistema que vol resoldre aquestes situacions, que el nostre objectiu primordial sempre és protegir els drets i benestar dels menors així com de les seves famílies i que voler insinuar el contrari és un atemptat contra la nostra ètica i integritat professionals.
Per tot això, els treballadors i treballadores socials d’Àgora volem manifestar el nostre profund malestar i adherir-nos al manifest realitzat pel Col.legi oficial de treball social de Catalunya i del CEESC http://www.tscat.cat/continguts/noticies/el-collegi-manifesta-el-seu-desacord-en-el-tractament-i-la-imatge-distorsionada

Plataforma Treball Social de Lleida Àgora