EMPODERA’T . Nou model d’intervenció social amb persones sense llar. De la lògica del rebre a la lògica de la reciprocitat

 Molt contentes de portar un petit gran projecte lleidatà a un Premi català  d’intervenció comunitària, la Laura Haro i jo mateixa, membres de l’equip d’inclusió de la Paeria i de l’àgora de treball social, us expliquem perquè hem guanyat el Premi!

Hem guanyat per la força de la passió i de l’empempta amb la que, dia a dia, ens apassionem treballant. Hem guanyat perquè creiem en les persones, la seva fortalesa i el seu valor.

Perquè superar el carácter assistencial dels serveis de les persones sense llar i caminar cap a la perspectiva comunitària, la participació i línies inspiradores i inclusives com l’art, el medi ambient i el patrimoni cultural ens ha demostrat que és més efectiu i empoderador. La reciprocitat social és un altre dels pilars del nostre projecte,demostrar que jo, que no tinc res, puc aportar, i molt!! a la societat que m’ha exclòs. Guanyem perquè estem lluny de l’assistencialisme i la beneficiència i lluitem pels drets de les persones sense llar i la seva dignitat.

Treballar colze a colze en espais autogestionats per persones sense llar, assemblearis, amb companys de regidories i entitats, des del respecte, l’escolta i el bon rotllo, tot plegat té premi, el de la felicitat de treballar diferent, arriscant, creant, i sobretot, des de la complicitat mirant cap al futur

El nostre projecte “Empodera’t” uneix l’atenció socioeducativa a la dignificació dels serveis d’acollida, la participació de les persones sense llar, la col·laboració institucional, la transversalitat d’actuacions, la interdisciplinarietat, la capacitat organitzativa de la comunitat i l’enfortiment del teixit social des d’una perspectiva comunitària. La metodologia ha estat planificada a partir de la raó de ser del projecte: des de la lògica i la intenció de promoure canvis reals en la realitat intervinguda, generant un impacte a diferents àmbits, tant organitzatiu i individual de les pròpies persones sense llar com comunitari (barri i ciutat).

Donada la seva perspectiva comunitària, vam definir les condicions necessàries per assolir les aliances amb diferents camps externs a l’àmbit social. La interdisciplinarietat del projecte es materialitza de forma directa amb:

-La Regidoria de Promoció i Gestió de l’Hàbitat Urbà i Rural i la Sostenibilitat

-L’Escola d’Art Municipal Leandre Cristòfol

-El Centre d’Art La Panera

-El Consorci del Turó de la Seu Vella

-Empresariat agrícola

-L’IMO, Institut Municipal d’Ocupació

-La Fundació Orfeó Lleidatà.

-Entitats del 3r sector i entitats veïnals del Centre Històric de Lleida vinculades al Pla de Desenvolupament Comunitari de la zona.

 A més, el projecte compta amb el suport econòmic de la Fundació “La Caixa”, que hi aporta 12.500€.

Algunes de les accions concretes del projecte Empodera’t són la Saleta de La Panera, espai expositiu, on es visualitzen i es poden visitar exposicions dels resultats dels projectes dirigits per diferents artistes locals i catalans. La iniciativa compta amb la participació de persones sense llar i de l’alumnat de l’Escola d’Art Municipal Leandre Cristòfol. La posada en marxa de dos horts socials és una altra activitat que té l’objectiu de formació, autonomia i reciprocitat social (els aliments són consumits per les mateixes persones que els produeixen i els excedents reverteixen en el menjador social i el servei de distribució d’aliments a famílies amb necessitats alimentàries). Un altre exemple és la formació ocupacional en la construcció de mobiliari amb material reciclat, mobles que actualment estan en ús al projecte Housing First, pel qual les persones accedeixen a un habitatge en primera instància. Hi ha altres accions en l’àmbit de l’art i la música, com la creació d’un grup de Batukada amb diferents entitats del territori. D’altra banda, el projecte implementa també una línia de detecció i de sensibilització social i ciutadana.

Si alguna cosa podem dir del nostre projecte guanyador és que es reafirma en què és bò, en què es consolida, creix i amplia les seves aliances per fer- lo cada cop més potent

 

Hi ha somnis que es fan realitat.